The Tree

 

The Tree is een nieuwe maatschappelijk opvang in Hoofddorp voor dakloze gezinnen en vervult de groeiende behoefte aan gerichte opvang. Op 29 oktober zal deze ‘megawoning’ officieel worden geopend. Gezinnen die dakloos zijn geworden kunnen hier een paar weken tot 9 maanden in een beschermde en ondersteunend omgeving terecht. Een groot deel van de nieuwe huurders betreft eenoudergezinnen met jonge kinderen die voorheen op containerwoningen aangewezen waren. The Tree is een compact, efficiënt en duurzaam gebouw van 30 flexibele wooneenheden en 400m2 sociale voorzieningen met veel aandacht voor de behoefte aan privacy, veiligheid, ontmoeting, zelfredzaamheid & sociale (re)integratie. The Tree richt zich op de 150 jaar oude rode beuk die in de ommuurde tuin staat als getuige van het verleden en beschermer voor de toekomst.

 

Het project is in 2010 opgestart door de Gemeente Haarlemmermeer als flexibel gebouw waar meerdere maatschappelijke functies of woonvormen in opgenomen kunnen worden op lange termijn. Na een tijdelijke stop wegens politieke spanningen is het project overgenomen door Ymere in 2012. Hiermee is het project in een Co-Making traject terechtgekomen waarin woningcorporatie Ymere, architect Angie Abbink X Co en aannemer Thunissen intensief gezamenlijk gewerkt hebben aan de doelstelling hogere kwaliteit tegen lagere kosten en kortere bouwtijd. Deze megawoning is in 8 maanden tijd gebouwd.

 

Boom, gebouw en omgeving
De oriëntatie en positionering van het gebouw in haar omgeving zijn specifiek aangepast om een vergeten boom een prominente plek te geven. Een magnifieke 150 jaar oude rode beuk staat daardoor nu centraal in de tuin als een ooggetuige van het verleden en beschermer voor de toekomst. De balans tussen een kindvriendelijk, beschermde omgeving en continuerende sociale integratie wordt fysiek en symbolisch vertegenwoordigd door het behoud van deze monumentale boom.  Met het oog op jong en oud loopt de collectieve ontmoetingsruimte middels een overdekte veranda over in de (speel)tuin waar de oude boom staat, omringd door een speelmeubel die de wortels van de boom beschermt. De thema van geborgenheid, verandering en optimisme is terug te vinden in de verschijningsvorm van het gebouw en in de gevels waar de RVS leien sprankelen in een groen-grijs patroon en de bewoners een ‘thuis-gevoel’ bieden.

 

De megawoning
De veilige omgeving begint vanaf de entreehal van de mega-woning. Op de begane grond bevinden zich de gemeenschappelijke woonkamer, een grote keuken, de dienstverlenende kantoren, techniek en bergingen. De collectieve woonruimte en keuken grenzen aan de mega-veranda die aan de geborgen tuin ligt. Vanaf de verhoogde veranda hebben de bewoners over de tuinmuur zicht op de buitenwereld. De begane grond is mede in het kader van sociale integratie ook geschikt voor andere buurtgebonden activiteiten zoals wijkraad bijeenkomsten en festiviteiten.

 

De drie bovenverdiepingen huisvesten ieder 10 wooneenheden met 2 of 3 kamers van 30 tot 40m2. Elke mini-woning is zelfvoorzienend en kan gezinnen van 2 tot 7 personen huisvesten. Meterkast en schachten zijn integraal opgenomen in de prefab sanitaire cellen die uitgevoerd zijn met een ruime douchecel voor bijvoorbeeld babybad of wasrek. De basisinrichting van de wooneenheden is door de zorgverlener gerealiseerd en eigen gemaakt door de bewoners zelf.