Somoya

De Somoya, ontworpen door Roland Stuij en Angie Abbink, is het resultaat van het combineren van de drie lievelingsschepen van de eigenaar in één ontwerp: de bijzondere boeg van een Fins visserijinspectie voertuig, de elegante opbouw van een Zwitsers passagiersschip en het lekker kontje van een zeegaande sleper.
De romp van het schip loopt van introverte slaapkamers in de boeg tot de open leefkeuken achterin met openslaand deuren op het zuiden. Een druk en rommelig gezinsleven, een beperkt budget en een fors functioneel programma eisten een eenvoudig, sereen en robuust ontwerp. De stoere vloeren en tredes zijn gemaakt van onbehandelde, 80 jaar oude treinwagondelen en zijn afgewerkt met zwartstalen profielen. De buitenste scheepswanden zijn klassiek bekleed met wit gebeitste delen en alle overige binnenwanden zijn op diverse wijze behandeld afhankelijk van de gewenste ruimtelijke werking.

Aan stuurbord zijde van het leefgebied loopt een ingebouwde totaalkast die van bibliotheek overgaat in werkplek via speelhoek naar keuken naar voorraadkast. Hiertegenover, aan bakbord, vouwt het keukenblad zich om in een doorlopend element waarop, -aan en -in zitten, liggen, home-entertainment, (hout) opslag en houtkachel verwerkt worden. Een vide tussen de twee verdiepingen laat licht tot ver in het schip doordringen. Een eenvoudige met staal bekleedde trap leidt door het vide naar de bovengelegen stuurhut.

De stuurhut van 45m2 heeft tevens een eigen opgang en kan onafhankelijk ingezet worden als kantoor, Bed & Boot of appartement voor Oma. Hier is de sfeer eenvoudig en klassiek met details van onbehandelde Guariuba en wit gelakte hout. Zie ook www.somoya.nl