Dubbele Oogst

Dubbele Oogst gaat om een nieuwe uitbreiding van AT Osborne in de buitenplaats ‘Rusthoek’ te Baarn. Het gebouw is eigendom van Triodos Vastgoed en in gebruik door adviesbureau AT Osborne. De ambities op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid waren dus heel hoog: gezocht werd naar een gebouw dat de monumentale waarde van het complex respecteert, tegelijkertijd een esthetische en functionele meerwaarde vormt en bovendien de duurzame identiteit van beide opdrachtgevers expliciet naar voren brengt.

De gelijkvloerse uitbreiding van circa 500 m2 wordt op een slimme manier ondergronds gebouwd, als een werktuin onder een ogenschijnlijk traditionele moestuin. In een aantal perken van de moestuin groeien kruiden en groenten die in het bedrijfsrestaurant worden verwerkt; in andere perken worden ruime lichtpatio’s aangebracht waar exotisch groente en fruit groeit tussen de werkende gasten en medewerkers van AT Osborne. De ruimte is zeer flexibel indeelbaar en geschikt voor flexplekken, seminars, lezingen en workshops. De werkomgeving ademt de sfeer van rust en concentratie.  Zelfs de uitgesneden doorkijk naar het omringende landschap kan worden ingezet als een kleine amfitheater in het groen. Door de grond als warmtewisselaar te gebruiken kan er een optimaal leefklimaat worden gerealiseerd met minimale isolatie., en de trek in de glazenhuizen boven enkele patio’s zorgt voor natuurlijke ventilatie.
Hier wordt niet alleen het principe van dubbel ruimtegebruik toegepast – hier wordt ook, letterlijk en figuurlijk, dubbel geoogst.