AXCO & FARO tekenen samen voor De Kruitwachters

Langs de Muidertrekvaart staan ‘De Kruitwachters’, 18 woningen aan een groene hof met privé parkeerterrein. AXCO & FARO combineerden de gescheiden opdrachten en hebben de kracht gebundeld om deze ‘industromantisch’ bastion gezamenlijk te kunnen ontwerpen. Het middeleeuws geschiedenis van Muiden wordt gemengd met late 19e eeuws watergebonden industriële inspiratiebronnen. Het resultaat is een stoer & stevig burcht van rijke metselwerk details met een licht & luchtig bovenbouw van geprofileerde staal- en houtstructuren.

In 1947 heeft er op deze locatie een grootse explosie plaatsgevonden waarbij drie lokale arbeiders om het leven kwamen. De namen van deze Muienaren – Wolventang, Pauw en Huisstede – hebben wij 75 jaar later in de hoofdpoort naar het hof toe vereeuwigd met een kunstwerk die i.s.m. Riva Stuij is ontworpen. Hiermee vertelt de architectuur een verhaal en krijgt het verleden een tastbaar plek het heden van ‘De Kruitwachters’.

Met de ‘Zonnewoning’ wordt volop gebruik gemaakt van de oriëntatie op het zuiden en ligging aan het water. Een extra zonnekamer met dakterras op de verdieping biedt uitzicht over de vaart en maakt meerdere indelingsmogelijkheden mogelijk voor bijvoorbeeld thuiswerken. Grote gevelopeningen op het zuiden laten (zon)licht via de vide tot diep in de woning doordringen.

Het plan is natuur-inclusief ontworpen met nestkasten en veel ruimte voor een beplantingsplan in het groene hof die de biodiversiteit voedt en stimuleert.

De Kruitwachters zijn zomer 2022 gereed. Nieuwe beelden volgen spoedig!